Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty pro zdraví a pro krásu

26. 4. 2010
Recepty z čerstvé aloe vera,
kterou si můžeme pěstovat doma
 
 
Recept na očistnou kůru jsem získala od primáře Ostravské nemocnice před cca 40ti lety a dělám si ho dodnes a mohu potvrdit, že jsem díky každoroční očistné kůře bez zdravotních problémů. Další recepty mám rovněž vyzkoušené na dospělých, dětech, ale i na domácích mazlíčcích. 
Likér z aloe užíváme jako očistnou kůru 1x do roka nejlépe na jaře, dále léčí zažívací potíže, vředové choroby, chronické zácpy, ekzémy, onemocnění ledvin, astmatická onemocnění, na posílení imunity a dokonce i při onkologických potížích.

30 dkg listů aloe. (Před odříznutím listů, rostlinu nezaléváme alespoň 5dnů a řežeme odspodu).
50 dkg medu nejlépe od včelaře
0,75 l červeného kvalitního vína
1,5 dcl čistého lihu 60%

Listy aloe rozmixujeme, přidáme med, víno a líh a vše nalijeme do třílitrové láhve a uzavřené dáme do chladné tmavé spíže na 7 dní. Denně obsah zamícháme. Po sedmi dnech slijeme přes síto, na které položíme mul nebo plátýnko, do tmavých lahví. Mul ještě vymačkáme až jsou zbytky v mulu téměř suché.
Užíváme ráno nalačno 1 polévkovou lžíci až do vypotřebování, což je asi tak 2 měsíce, toto množství se užívá  pouze jednou do roka. Pokud je to na onkologické potíže, lze užít toto množství i za půl roku.
Další moje zkušenost s tímto likérem, který může být v lednici třeba rok. Na příklad tak dvě polévkové lžíce když máte překyselený žaludek nebo pálení žáhy. Je to lepší než polykat nějaké tablety.
 
Džus z Aloe Vera – rychlé doplnění vitaminů, minerálů, atd – nachlazení, únava.
100g    dužiny Aloe Vera (vyříznou vnitřní část listu, pozor nesmí kapat žlutá šťáva)
300ml  pomerančového džusu, může být i jiný
200ml  minerální vody bez bublinek nebo převařená voda
2-3 lžíce medu - kdo jak má rád sladké
Pokud dáte jenom vodu, k tomu půlku citronu a přidat dle chuti cukr – taky supr chuť.
Vše se umixuje a podává se nejlépe chlazené.
 
Limonáda - pro horké letní dny.
Aloe Vera - 1 polévková lžíce gelu
1 polévková lžíce medu
2 polévkové lžíce jablečného octa bio nebo citronové šťávy
Litr a půl vody
Ve dvou dcl vody umixujeme aloe, med a jabl. ocet nebo citronovou šťávu a dolijeme vodou. Dáme do lednice min. na 1 hodinu.
 
Na vrásky lze použít gel z listu – odkrojíme zoubky, opět podélně rozřízneme a natíráme na čistou pokožku – gel se rychle vstřebá a až potom si dáme krém na který jsme zvyklí. Pokožka je ochráněná proti vnějším nepříjemným vlivům. Je hladká, vláčná, přímo hedvábná po celý den. 
Čerstvou šťávou můžeme potírat i akné. Tam se dostaví asi po 14 dnech zhoršení (všechno to špatné se vytáhne ven) a potom se teprve pokožka začne čistit.
 
Pleťová voda z aloe – čistí pleť a stahuje póry, hodí se pro aknózní pleť
1 sklenička Alpy 160 ml. – čirá
3 listy aloe stromovité nebo menší list aloe vera
160 ml destilované vody nebo přírodní minerálky bez bublinek
1 kávová lžička jablkového octa nebo citronu
Alpu vlijeme do zavařovací sklenice a pokrájené listy rozmixujeme tyč. mixerem. Sklenici pevně uzavřeme a dáme na tři týdny do temna. Potom přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a dolijeme destilovanou vodou nebo přírodní minerálkou a přidáme kávovou lžičku jablk. octa nebo citronu. Vše promícháme a znova přecedíme přes filtrační papír – např. filtr pro překapávanou kávu.
 
U dětí při zánětu uší se doporučuje šťávu z aloe smíchat s trochou jedlého oleje, nejlépe olivového a nakapat do vnějšího zvukovodu a ponechat asi 10 minut. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty.
 

Suché a lámavé vlasy - Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu se řídí délkou a hustotou vlasů. Pro střední délku vlasů si připravíme gel, asi 100ml - 200ml . Pokrájený gel umixujeme a vetřeme do vlasů. Zabalíme do igelitu a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny a potom opláchneme.  Vlasy jsou už po třech zábalech pevnější.

Gel je výživný pro tělo a kůži, ale i na vlasy. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká i do vlasů. Obsahuje keratin - základní protein vlasů, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje lámání. 
 
Zuby - trhání. Po vytržení zubu + zašití rány. Po přiložení gelu, (seříznutá půlka listu), je rána během 48 hodin zhojená a nebolí.

Gel obsažený v listech aloe můžeme použít při léčení popálenin (např. při vaření či pečení - neudělá se puchýř), při slunečním spálení, lehčích omrzlin, modřiny, které rychleji ustupují, menších ran a mírní bolestivost. Chladivou gelovitou šťávu z listu naneseme na postižené místo, případně podélně rozříznutý list a na gáze přiložíme na postižené místo ve formě obkladu. Bércové vředy se s aloí rovněž rychleji hojí, gel se musí přiložit pouze kolem rány. List ukrojíme tak dlouhý jak potřebujeme, odkrojíme postranní zoubky, podélně list rozřízneme a přiložíme gelovou šťávou na postižené místo a ovážeme.

Pokud máte někdo vyzkoušený recept, podělte se s ním a napiště do komentáře.

Děkuji.


Ukázka jak oddělit aloe gel od zeleného tuhého obalu.

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ludmila - Aloe likér

5. 1. 2021 10:44

Dobrý den, děkuji vám za stránky. Dnes slévám aloe likér. bude akorát na jarní dny. Plátky mrazím podle videonávodu a opravdu se hodí hlavně na letní opalovací připečení. Dělám to již třetí rok. Jestli má někdo informace jak dát do krému, předem děkuji. Ludmila

ervik - annonymní

25. 9. 2015 13:30

Dobrý den,
mohu se optat, kdo to tady radi, komu patří tento web? Nikde nevidím jméno, vizitku, či podpis autora? Možná se špatně koukám...poradite?
Děkuji.

anonym - Re: annonymní

3. 10. 2017 12:31

Zde se odpovídá pouze lidem, kteří se umí podepsat anonyme.

Eva - Použití celých listů do likéru?

29. 12. 2015 14:19

Prosím o radu, zda použít celé listy k výrobě likéru. Jak prosím slupovat vnější část při použití na džus? Zkoušela jsem, ale to je nemožné, lze jen okrájet. Vnitřní část (uvnitř listu) obsahuje pouze gel, který je třeba nožem seškrábnout? Nějak tomu nerozumím. Proto Vás prosím, jestli můžete blíže vysvětlit. Děkuji

Marcela - Re: Použití celých listů do likéru?

29. 12. 2015 17:00

Do likérů se dávají celé listy, které jsou normálně projímavé, ale do likéru se vlastně v plátýnku vymačká pouze šťáva. Tento likér je čistící a k tomu napomáhá právě celá část listu.
Do džusu se dává seškrábnutý gel - jak seškrábnout gel je na videu.

Iveta - Aloe, kojení a alergie

8. 12. 2015 22:46

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,jestli pití džusu z aloe je nějak omezeno..?
Mám dva kluky(5 a 3 roky) a holčičku 1 měsíc,tu kojím,můžu pít džus a užívat aloe?
A můžu si udělat na jaře očistnou kůru,když budu kojit?
Máte nějaké zkušenosti s aloe a alergií?
Manžel a pětiletý syn jsou alergici,může jim aloe nějak pomoci?
Moc děkuji za odpověď,s aloe začínáme a zjišťujeme informace..

Luky - žlutá šťáva

5. 8. 2015 13:40

Když u toho džusu píšete, že nesmí kapat žlutá šťáva, jak ji poznám a proč nesmí kapat? Děkuji

Dáša - Vodička pro psa na srst

1. 7. 2015 19:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaká vodička na srst psa. Má lupy a hodně ji vypadávají chlupy tak jsem koupila spray rychlé pomoci z aloe vera, ale je celkem drahý tak se chci zeptat jestli je na to nějaký recept.
Předem děkuji za odpověď

Marcela - Re: Vodička pro psa na srst

2. 7. 2015 1:13

V první řadě musíte nechat udělat stěr u veterináře zda to není nějaký parazit. To vypadávání srsti může mít víc příčin, např. hormonální, štítná žláza atd. Na srst jsou dobré pivní kvasnice - pangamin a mořská řasa. Postižená místa lze natírat Aloe vera, nejlépe přímo odřezávat listy z kytky, list rozpůlit a gelem uvnitř listu natírat. Lupům se dá taky zabránit když do jídla pejskovi dáte olej, pokud krmíte granulemi tak pokropte granule. Taky to může být i alergie na krmivo. Těch příčin je opravdu dost a záleží i jaké máte plemeno.

Dasa - Re: Re: Vodička pro psa na srst

2. 7. 2015 21:05

Je to křiženka Labradora s loveckým psem. Parazit to není měla to už jednou a veterinářka nám dala šampon. Chlupy ji vypadávají jen když má ty lupy. Granule má speciální na srst - Ardeny a přesto se objevily.

Marcela - Re: Re: Re: Vodička pro psa na srst

3. 7. 2015 0:49

Moje přítelkyně má taky 7mi letého křížence labradora a měla to samé, zřejmě tito kříženci na to trpí. Nikdy neměla štěňata. Ta vždy na zimu měla doslova holá záda. Trvalo to 2 roky než se to vyléčilo. Poradila jsem ji aby ji denně dávala sypké pivní kvasnice 1 lžičku, 1 lžičku mořské řasy Kelpa a granule pokropit olejem - nejlepší je lososový. Dala jsem ji kytku aloe vera a občas ji holá místa mazala gelem. Trvalo to dva roky a dnes je bez problémů, ale kvasnice i řasu dostává stále, na chlupy je to nejlepší lék. Granule má normální, ale spíš jí dává vařenou stravu. Bohužel problémy se srstí je vždy běh na dlouhou trať.
To jsou mé zkušenosti, taky mám pejsky a na radu starého veterináře jim dávám všem pivní kvasnice, až když se dala sehnat mořská řasa tak jsem ji začala dávat taky. Na chlupy je to to nejlepší.

karel - začatečník

8. 2. 2014 11:02

dobry den mam aloe vera a asi po pul roce my listy začalu klesat dilu nevíte co s tím ???

Radil - Re: začatečník

8. 5. 2015 22:15

Možná by pomohlo občas zalít....

Hana - Re: Re: začatečník

9. 5. 2015 11:01

Tak to se pletete, pokud klesají listy tak jsou uhnilé kořeny, hodně zálivky naopak škodí. Nezalité aloe listy vysychají, ale neklesají.

Pavla - 104.2014

9. 4. 2014 13:46

proč užívat pouze liker při onkologických potížích 1 polevkovou lžici

Marcela - Re: 104.2014

9. 4. 2014 15:01

Aloe Vera ve větším množství ředí krev a u onkologických onemocnění je krvácivost nebezpečná. Lze ale po využívání dávky (cca 2 měsíce) udělat další dávku. Aloe Vera je takový životabudič, aby vyprovokovalo tělo k uzdravení.

Pavla - 3.4.2014

3. 4. 2014 13:04

Dobrý den, lze uživat domací liker z aloe současně s gelem od firmy LR, nebo pouze vl.připravený, při onkologických potížích.

Roman - 31.3.2014

31. 3. 2014 15:06

Dobry den, chtel jsem se zeptat , při přípravě likeru pišete
60% čistý líh, koupil jsem ho v lékarně, ale na štítku neužívat vnitřně

Marcela - Re: 31.3.2014

31. 3. 2014 18:16

Já ho kupuji taky v lékárně a vím, že to tam píší. Ptala jsem se zda se hodí do aloe likéru a bylo mi řečeno, že je to skutečně čistý líh a vnitřně lze použít. Proč to tam píší nevím. Jestli se bojíte, zeptejte se ještě v lékárně kde Vám ho prodali, vysvětlete k čemu ten líh chcete použít.

Petra - Začátečník

15. 9. 2012 18:22

Dobrý den, pokud budu dělat nějaký recept, mám celý list aloe vera odříznou až dole a přípravují se recepty i se šlupkou, nebo se má dužina vyřezávat?

Moc děkuji.