Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty pro zdraví a pro krásu

26. 4. 2010
Recepty z čerstvé aloe vera,
kterou si můžeme pěstovat doma
 
 
Recept na očistnou kůru jsem získala od primáře Ostravské nemocnice před cca 40ti lety a dělám si ho dodnes a mohu potvrdit, že jsem díky každoroční očistné kůře bez zdravotních problémů. Další recepty mám rovněž vyzkoušené na dospělých, dětech, ale i na domácích mazlíčcích. 
Likér z aloe užíváme jako očistnou kůru 1x do roka nejlépe na jaře, dále léčí zažívací potíže, vředové choroby, chronické zácpy, ekzémy, onemocnění ledvin, astmatická onemocnění, na posílení imunity a dokonce i při onkologických potížích.

30 dkg listů aloe. (Před odříznutím listů, rostlinu nezaléváme alespoň 5dnů a řežeme odspodu).
50 dkg medu nejlépe od včelaře
0,75 l červeného kvalitního vína
1,5 dcl čistého lihu 60%

Listy aloe rozmixujeme, přidáme med, víno a líh a vše nalijeme do třílitrové láhve a uzavřené dáme do chladné tmavé spíže na 7 dní. Denně obsah zamícháme. Po sedmi dnech slijeme přes síto, na které položíme mul nebo plátýnko, do tmavých lahví. Mul ještě vymačkáme až jsou zbytky v mulu téměř suché.
Užíváme ráno nalačno 1 polévkovou lžíci až do vypotřebování, což je asi tak 2 měsíce, toto množství se užívá  pouze jednou do roka. Pokud je to na onkologické potíže, lze užít toto množství i za půl roku.
Další moje zkušenost s tímto likérem, který může být v lednici třeba rok. Na příklad tak dvě polévkové lžíce když máte překyselený žaludek nebo pálení žáhy. Je to lepší než polykat nějaké tablety.
 
Džus z Aloe Vera – rychlé doplnění vitaminů, minerálů, atd – nachlazení, únava.
100g    dužiny Aloe Vera (vyříznou vnitřní část listu, pozor nesmí kapat žlutá šťáva)
300ml  pomerančového džusu, může být i jiný
200ml  minerální vody bez bublinek nebo převařená voda
2-3 lžíce medu - kdo jak má rád sladké
Pokud dáte jenom vodu, k tomu půlku citronu a přidat dle chuti cukr – taky supr chuť.
Vše se umixuje a podává se nejlépe chlazené.
 
Limonáda - pro horké letní dny.
Aloe Vera - 1 polévková lžíce gelu
1 polévková lžíce medu
2 polévkové lžíce jablečného octa bio nebo citronové šťávy
Litr a půl vody
Ve dvou dcl vody umixujeme aloe, med a jabl. ocet nebo citronovou šťávu a dolijeme vodou. Dáme do lednice min. na 1 hodinu.
 
Na vrásky lze použít gel z listu – odkrojíme zoubky, opět podélně rozřízneme a natíráme na čistou pokožku – gel se rychle vstřebá a až potom si dáme krém na který jsme zvyklí. Pokožka je ochráněná proti vnějším nepříjemným vlivům. Je hladká, vláčná, přímo hedvábná po celý den. 
Čerstvou šťávou můžeme potírat i akné. Tam se dostaví asi po 14 dnech zhoršení (všechno to špatné se vytáhne ven) a potom se teprve pokožka začne čistit.
 
Pleťová voda z aloe – čistí pleť a stahuje póry, hodí se pro aknózní pleť
1 sklenička Alpy 160 ml. – čirá
3 listy aloe stromovité nebo menší list aloe vera
160 ml destilované vody nebo přírodní minerálky bez bublinek
1 kávová lžička jablkového octa nebo citronu
Alpu vlijeme do zavařovací sklenice a pokrájené listy rozmixujeme tyč. mixerem. Sklenici pevně uzavřeme a dáme na tři týdny do temna. Potom přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a dolijeme destilovanou vodou nebo přírodní minerálkou a přidáme kávovou lžičku jablk. octa nebo citronu. Vše promícháme a znova přecedíme přes filtrační papír – např. filtr pro překapávanou kávu.
 
U dětí při zánětu uší se doporučuje šťávu z aloe smíchat s trochou jedlého oleje, nejlépe olivového a nakapat do vnějšího zvukovodu a ponechat asi 10 minut. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty.
 

Suché a lámavé vlasy - Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu se řídí délkou a hustotou vlasů. Pro střední délku vlasů si připravíme gel, asi 100ml - 200ml . Pokrájený gel umixujeme a vetřeme do vlasů. Zabalíme do igelitu a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny a potom opláchneme.  Vlasy jsou už po třech zábalech pevnější.

Gel je výživný pro tělo a kůži, ale i na vlasy. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká i do vlasů. Obsahuje keratin - základní protein vlasů, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje lámání. 
 
Zuby - trhání. Po vytržení zubu + zašití rány. Po přiložení gelu, (seříznutá půlka listu), je rána během 48 hodin zhojená a nebolí.

Gel obsažený v listech aloe můžeme použít při léčení popálenin (např. při vaření či pečení - neudělá se puchýř), při slunečním spálení, lehčích omrzlin, modřiny, které rychleji ustupují, menších ran a mírní bolestivost. Chladivou gelovitou šťávu z listu naneseme na postižené místo, případně podélně rozříznutý list a na gáze přiložíme na postižené místo ve formě obkladu. Bércové vředy se s aloí rovněž rychleji hojí, gel se musí přiložit pouze kolem rány. List ukrojíme tak dlouhý jak potřebujeme, odkrojíme postranní zoubky, podélně list rozřízneme a přiložíme gelovou šťávou na postižené místo a ovážeme.

Pokud máte někdo vyzkoušený recept, podělte se s ním a napiště do komentáře.

Děkuji.


Ukázka jak oddělit aloe gel od zeleného tuhého obalu.

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marcela - Re: Začátečník

15. 9. 2012 23:09

Odřezávají se spodní listy. U každého receptu je napsáno zda se používá jenom gel (šťáva), to se dužina vyřízne a nebo celý list.

karel - Re: Začátečník

8. 2. 2014 11:00

dobry den chtěl bych se zteptat mam aloe vera , koupil sem ho v hipermarketu a asi po pul roce my začali ty liusty padat dolu že už to ani nevypada jako aloe vera nevite co s tím ????

Lenka - vysychání listů

5. 2. 2014 15:38

Dobrý den,
chci se zeptat, nevíte, co znamená, že listy jakoby vysychají odspodu? potřebuje přesadit??

Děkuji moc, za chvili bude mít 3 roky a teď začíná dělat toto:)

Lenka

Marcela - Re: vysychání listů

5. 2. 2014 15:53

Paní Lenko,
pravděpodobně spíš díky častému zalévání hnijí aloe kořeny, proto schne odspodu. V zimě aloe nemá moc ráda vodu. vydrží min. měsíc bez vody. Pokud je zem celá proschlá, tak začnou usychat špičky listů.

kuňas - mast z aloe vera

4. 2. 2014 17:12

Chtěla bych si udělat mast nebo krém na ruce z aloe vera, zná někdo recept z dostupných surovin? děkuji za odpověď

Jitka - Aloe proti rýmě

10. 1. 2014 12:58

Při rýmě vtírat gel do nosu. Rýma opravdu netrvá týden, ale podstatně méně.

Marue - VŘEDY

29. 9. 2013 22:38

Měla jsem 2 vředy na dvanáctníku, přečetla jsem si v knize "Zdraví z Boží lékárny" od Marie Treben, jak vyléčit vředy - je to stejný recept jako výše uvedený pro očistnou kůru.
JENOM POZOR, NESMÍ SE BRÁT DLOUHO PROTOŽE ŘEDÍ KREV.
Mne by zajímalo - prosím o zprávu - může Aloe nahradit Warfarin? díky za odpověď - zdravím Maruš

Marcela - Re: VŘEDY

30. 9. 2013 21:44

Warfarin bohužel neznám a tak Vám v tomhle neporadím. Očistný likér z aloe vera se má užívat jenom jednou do roka, trvá to asi 2 měsíce - užívá se 1 polévková lžíce ráno na lačno. Já to užívám už minimálně 40 let a problém s ředěním krve nemám. Kupovaným aloe v lékárnách moc nevěřím, už z toho důvodu, že je v tom zcela jistě nějaký konzervant.

Maruš - Při kupování - POZOR

29. 9. 2013 22:45

Pozor při kupování údajné ALOE VERA, zjistila jsem že to někdo plete a má za Aloi - Agáve, na to velký pozor, Agáve - i dokonce její trny jsou jedovaté při píchnutí, natož kdyby se jedla. POZOR.

M - aloe kupovaná

12. 8. 2013 18:18

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli má stejný účinek Aloe Vera drink gel. Dále by mě zajímalo zda se může někdo z Aloe i předávkovat a jaké to má následky.
Děkuji

Marcela - Re: aloe kupovaná

12. 8. 2013 18:26

Kupovanou aloe Vera drink jsem bohužel nikdy nepila. Jsou různé kvality a samozřejmě je to nějakým způsobem konzervováno. Zda je možno se předávkovat?, možná ano, ale poznáte to podle toho, že dostanete průjem.

Maruš - Vedlejší účinky Aloe

29. 9. 2013 22:41

Vedlejší účinky - bohužel nejsou nikde na kupovaných výrobkách uvedeny. Je to to, že Aloe ředi krev. Moje kamarádka tomu nevěřila, užívala koupený výrobek z Aloe v lékárně a po měsíci, jí krvácelo i škrábnutí, dásně, docela dost každé i malé zraně. Musela na čas s Aloi přestat.

Zdenka - aloe stromková

25. 6. 2013 16:18

Dobrý den ,zajímalo by mne jaká je cena aloe, pokud se kupují pouze listy.Ráda bych si udělala medicínu z 30dkg.
Děkuji za odpovědˇ.

Eva - Re: aloe stromková

25. 6. 2013 18:57

nevím, jestli se dají někde koupit samotné listy, ale zrovna minulý týden jsem si koupila rostlinu cca 15 cm velkou za 35,- kč, sice budu muset chvíli počkat, než z toho něco budu moci vyrobit, ale mám to doma :)

Romana - recept

26. 5. 2013 19:48

Dobrý den chci se zeptat na tu pleťovou vodu se používají celé listy,,nebo se musí také loupat,,a jak dlouho vydrží ? předem děkuji za odpověď mail : Novakovaro@seznam.cz

Jarča - 18.3.013

18. 3. 2013 18:55

Prosím jak má být Aloe vera sterá,abych mohla vyrobyt recepty.Děkuji za odpověd.

Marcela - Re: 18.3.013

18. 3. 2013 19:31

Aloe by měla být alespoň tříletá.

Jiřina - Stáří rostliny

18. 11. 2012 1:16

Dobrý den, chci se zeptat jestli se dá nějak poznat stáří rostliny. Koupila jsem si Aloe vera a četla jsem tady, že se dá použít až když je 2roky stará.Děkuji za odpověď

Marcela - Re: Stáří rostliny

18. 11. 2012 10:53

Stáří rostliny Vám měli sdělit při prodeji. Odhad se dá někdy dost těžko. Záleží na pěstování, v pěstírnách a nebo v domácím pěstování. Na př. dovozem z Holandska k nám do zahradnictví, tam už ji koupíte docela velkou a při tom je stará jenom jeden rok.

Marie - Chladná, tmavá místnost

30. 9. 2012 19:17

Dobrý den, chtěla bych si udělat likér z aloe, ale nemám chladnou, tmavou místnost! 3l láhev zase nedám do ledničky. Může být láhev pouze v pokoji? Zde zas není tma.
Děkuji za odpověď