Jdi na obsah Jdi na menu

Objev léčivé síly Aloe Vera

26. 4. 2010

 První farmaceutické použití aloe vera bylo nalezeno na hliněných sumerských tabulkách z roku 1750 př.n.l. O rostlině byla také vedena zmínka v Eberském papyrusu - egyptském pojednání o medisině, stejně jako v Egyptské léčebné knize. Obě tyto knihy byly napsány přibližně 1550 let př.n. l. V šestém století př. n. l. zavedli arabští obchodníci aloe vera jako projímadlo do dalších částí světa včetně Persie, Indie, Tibetu a Malajsie.

Řecký filosof Aristoteles psal o blahodárných účincích aloe vera na zdraví. Historikové se domnívají, že to byl Aristoteles, učitel Alexandra Velikého, který přesvědčil krále, aby dobil ostrov Socotra, východně od afrického pobřeží, kvůli velké sklizni aloe vera. Vojáci Alexandra Velikého podle zprávy vyvrátili rostliny z kořenů a vzali je do bitvy, aby s nimi léčili zraněné vojáky. Oceňovali hlavně její schopnost přežít bez půdy, neboť někdy trvalo měsíce, ba i celé roky, než rostlina dorazila až k přední linii. 

V prvním století našeho letopočtu Dioscorides, římský lékař a Plinius Starší - autor Historia Naturalis, psali o používání extraktů aloe vera při ošetřování poranění, bolesti žaludku, zácpy, bolesti hlavy, bodnutí hmyzem, ztráty hlasu, nemocí dutiny ústní a dásní, potíží s ledvinami a podráždění kůže. evropským učencům 

Cestovatelé Marco Polo a Kryštov Kolumbus rovněž psali o používání aloe vera jako léčebném prostředku. Španělští jezuité ze 16. a 17. století, známí jako učenci a lékaři, údajně rostlinu s sebou přinesli ze Španělska a Portugalska, když doprovázeli cestovatele při hledání Nového Světa.

Použití aloe vera bylo omezeno během 17. století, kdy se farmakologickou hodnotu aloe vera nepodařilo dokázat, vyjma její projímavé účinky.Tento fakt spolu s rozvojem syntetických léčiv během 20. století ba mohl být důvodem, proč zájem o rostlinu opadl až do 30. a 40 let minulého století, kdy aloe verazačala být používána k léčbě popálenin.

Naše babičky tuto rostlinu pěstovaly za oknem a sice její menší formát - aloe stromková, která je stejně léčivá jako její sestra aloe vera.

 

aloe stromková

Aloe stromková - Aloe arborescens