Jdi na obsah Jdi na menu

Historie aloe vera

25. 4. 2010
Něco málo z její historie
  

Je obtížné přesně vysledovat historii aloe vera. Rostlina prý pochází z Jižní Afriky a byla po obchodních cestách přenesena do dalších oblastí s teplým klimatem v Evropě, Východní Indii a Západní Indii, Číně, Jižní Americe a dalších částí Jižní polokoule. Spolu s tím, jak se aloe vera rozšířila po celém světe, se objevily i romantické legendy a lidová vyprávění o jejím použití. 

 Byly nalezeny obrazy aloe vera vyřezané na stěnách v egyptských hrobkách, datující se již z doby 4000 let př. n.L.Věří se, že Egypťané oceňovali rostlinu především pro její použití jako léku, ale že byla rovněž zavedena jako dar při faraonově pohřbu.

 Průhledný gel uvnitř listu prý byl tajemstvím udržování krásy egyptské královny Kleopatry a Nefertity. Hladká pleť indiánských žen Májů z Yukatanu je rovněž připisována účinkům gelu. Indiáni ze Severní a Střední Ameriky dlouho spoléhali na gel z aloe vera při léčbě popálenin a při prevenci puchýřů. V mýtech se hovoří o tom, že Seminolští Indiáni z Floridy popsali pramen mládí jako vodu, která vytéká ze středu rostlin aloe vera.

Odkazy na aloe vera se rovněž nacházejí v Bibli. Byla přinesena jako dar k poctě narození Ježíše a v knize Jana (19:39) v Novém Zákoně se uvádí, že Ježíšovo telo bylo podle židovských pohřebních zvyků namazáno směsí aloe a myrhy.

  Aloe vera byla dlouho považována za rostlinu přinášející štěstí a odhánějící zlo. Před sty lety věšeli Afričané několik rostlin aloe vera nad své dveře, aby se vyvarovali zlých duchů. Dnes věší Egypťané aloe vera nad dveře svých nových domovů jako symbol naděje a štěstí pro ty, kdo tam žijí.

 Aloe vera je v některých zemích považována za rostlinu štěstí a tak se používá u obchodu i jako dar novomanželům, když vyrazí nové výhonky manželé budou šťastní. Aloe vera je schopna vyrážet bez vody nové výhonky až po dobu sedmi let.